1. 1. 1.

Monday, December 5, 2011

က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆး၀ါးကဲ့သို႕ အသံုး၀င္သည့္ သစ္သီးမ်ား


ေဆး၀ါးအသံုးျပဳမွ၊ အားျဖည့္ေဆးေတါကိုအသံုးျပဳမွ၊ ဒါမွမဟုတ္ အားကစားခန္းမမွာေလ့က်င့္ခန္းလုပ္မွ သင့္က်န္းမာေရးေကာင္းေစႏိုင္တာမဟုတ္ပါဘူး။ သုေတသနျပဳသူေတြရဲ႕ ေနာက္ဆံုးေလ့လာခ်က္အရ ရပ္ကြက္ေစ်းထဲမွာ ေရာင္းခ်ေနတဲ့အစားအစာတစ္ခ်ိဳ႕ကို စားသံုးရင္း သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြာအက်ိဳးရွိတယ္လို႕ သိရပါတယ္။

(၁) ႏွလံုးက်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ေအာင္ ပန္းသီးစားပါ
ေန႔စဥ္ပန္းသီးတစ္လံုးစားေပးရင္ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႕မႈျဖစ္ႏိုင္တဲ့ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ ၂၃ ရာခိုင္ႏႈန္းက်ဆင္းသြားႏိုင္တဲ့အျပင္ ေသြးေၾကာသန္႕စင္ေရးအတြက္
အေရးပါတဲ့ ေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာအဆင့္ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္းျမင့္တက္သြားႏိုင္တာမို႕ ႏွလဲုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ထက္၀က္ခန္႔ ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႕ သုေတသီေတြကေဖၚျပထားပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ ကိုလက္စထေရာကို ျပဳျပင္ႏိုင္တဲ့ Polyphenols ေတြမ်ားပါ၀င္လို႕ပါလို႕ ေလ့လာမႈကို ဦးေဆာင္သူ Florida တကၠသိုလ္မွ Bahran H.Arjmandi ကေျပာပါတယ္ 

(၂) ေရာဂါပိုးမႊားေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္ေအာင္ မုန္လာဥနီစားပါ 
ေန႔စဥ္ ခြက္တစ္၀က္စာ မုန္လာဥနီကိုစားေပးရင္ ခႏၵာကိုယ္မွ ေရာဂါပိုးကိုတြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ေသြးျဖဴဥထုတ္လုပ္မႈ ၃၃ ရာခိုင္ႏႈန္းျမင့္တက္လာၿပီး အေအးမိ တုပ္ေကြးေရာဂါနဲ႕ ေရာဂါပိုးမႊားေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႕ USDA မွ သုေတသနျပဳသူေတြကဆိုပ္တယ္။ မုန္လာဥနီမွာပါ၀င္တဲ့ လိေမၼာ္ေရာင္ျခယ္ပစၥည္း beta-carotene ဟာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းျဖစ္ၿပီး ခုခံအားစနစ္ျမင့္တက္ေစႏိုင္လို႕ပါ။ ကန္စြန္းဥႏွင့္ ေရႊဖရံုသီးဟာလည္း ဘီတာကရိုတင္းပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့ တျခားအစားအစာေတြပါ။

(၃) ကင္ဆာေရာဂါမွကာကြယ္ႏိုင္ေအာင္ လိေမၼာ္သီးစားပါ
ေန႔စဥ္ လိေမၼာ္သီးတစ္လံုးစားေပးရင္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၃ ရာခိုင္ႏႈန္း က်ဆင္းသြားႏိုင္ပါတယ္ အခ်ဥ္အရသာရွိတဲ့ သစ္သီးေတြမွာ အပင္ျဒပ္ေပါင္း Limonoids ေတြပါ၀င္ၿပီး ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ cell ေတြ ႀကီးထြားမႈနဲ႕ ပ်ံ႕ႏွံ႕မႈကို ပိတ္ပင္ႏိုင္လို႕ပါလို႕ သုေတသနျပဳသူ Daniel Nadeau ကရွင္းျပပါတယ္။

(၄) ေလျဖတ္ႏိုင္ျခင္းမွကာကြယ္ႏိုင္ေအာင္ ငွက္ေပ်ာသီးစားပါ
ေန႕စဥ္ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုးစားေပးရင္ ၃ လအၾကာမွာ သင့္ေသြးေပါင္ခ်ိန္ (ဖိအား) ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ႔က်ႏိုင္ၿပီး ေလျဖတ္တာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းက်ဆင္းသြားႏိုင္ပါတယ္ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ေသြးေၾကာေတြ Relax ရရွိေစတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္မ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ ေသြးအတြင္း ပိုတက္ဆီယမ္အဆင့္ နည္းသူေတြဟာ ပိုတက္ဆီယမ္အဆင့္မ်ားသူေတြထက္ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခ ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းပိုမ်ားတယ္လို႕ သိရပါတယ္။

(၅) အရိုးသန္မာေအာင္ ၾကက္သြန္နီစားပါ
ေန႕စဥ္ၾကက္သြန္နီအစိမ္း ဒါမွမဟုတ္ ခ်က္ၿပီးသားခြက္တစ္၀က္စာ စားေပးရင္ သင့္အရိုးသိပ္သည္းဆ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးတက္လာႏိုင္တယ္လို႕ဆိုပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာပါ၀င္တဲ့ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ အရိုးကို ေထာက္ပံ့ႏိုင္လို႕ပါလို႔ သုေတသီေတြကဆိုပ္တယ္ 
                                                         Tips 
လိေမၼာ္ခြံ၊ ေရွာက္ခြံေတြမွာ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ Liminoids ေတြ ျပည့္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ လိေမၼာ္ခြံ၊ ေရွာက္ခြံေတြကို လႊင့္မပစ္ဘဲ ဟင္းခ်ိဳထဲ ထည့္ခ်က္ပါ၊ ယိုထိုးစားပါ။
                                                        Tips
ခရမ္းသီမွာ ေရာင္ရမ္းမႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ပစၥည္းမ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး တစ္ပတ္ကို ခရမ္းသီးဟင္းႏွစ္ခြက္ စားသံုးသူေတြဟာ ေသြးေၾကာနဲ႕ အဆီေတြပ်က္ဆီးႏိုင္မယ့္ ေရာင္ရမ္းမႈ ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလ်ာ့က်ႏိုင္တယ္လို႕ သုေတသီေတြကဆိုပါတယ္။

No comments:

Post a Comment